VIKTORIA kOLM RIDSPORT OCH FYSIOTERAPI

Vad är GRIT?

Jag lovade i ett tidigare inlägg att jag skulle berätta mer om GRIT.

GRIT handlar om mindset eller så kan man kanske väldigt förenklat säga:  vilken inställning man har.

 

I GRIT talar man om statiskt mindset och dynamiskt mindset.

 

Med ett statiskt mindset så tror man att talang är medfött, man vill verka smart. I olika situationer kan det innebära att man med statiskt mindset ger upp lätt, undviker utmaningar och ansträngningar, man bryr sig inte om/man ignorerar kritik och feedback, och känner sig hotad av andras framgångar. Skulle man misslyckas med någonting måste det döljas för annars skadas ens självbild.

 

Med ett dynamiskt mindset vill man lära sig till varje pris. Personer med dynamiskt mindset söker utmaning, man tycker det är viktigt att kämpa, använder sig av kritik och feedback för att utvecklas, man jobbar på vid motgångar och blir imponerad av andras framgångar. Ett dynamiskt mindset leder till utveckling och man vet inte hur långt man kan nå!

 

Om man inte är intresserad att veta mer om GRIT kan man i alla fall lära sig hur man ger beröm!

För man till viss del påverka en persons mindset med beröm. Det handlar om att man inte ska berömma en persons egenskaper utan man ska berömma personens arbetsinsats.

 

Så här: Är det så farligt om man säger till ett barn som balanserar på en bom:

 

“Vad duktig du är, du är verkligen bra på att balansera! (underförstått: du har talang)

 

- JA! För när du berömmer barnets förmåga att balansera berömmer du en egenskap. I det här fallet leder det till att barnet kanske inte vill testa nästa eller näst, nästa nivå av att balansera - tänk om den misslyckas? Med ditt beröm har du lagt ett tak för hur långt barnet kan nå i sin balansering. Så fort detta barn stöter på problem när den balanserar kommer det att lägga av och säga att det inte är något kul, annars kan någon upptäcka att den kanske inte kan. Det sista barnet kommer att göra är att öva och öva om igen, varför ska den behöva göra det om den har talang?

 

Vad ger du för signaler till barnet om du istället säger:

 

“Vad du balanserar bra, du måste verkligen ha övat mycket på detta!!” (underförstått: övningen har gett resultat, du balanserar bra)

 

Vad är skillnaden nu? - Jo du berömmer barnets arbetsinsats. I det har fallet leder det till att barnet känner sig stolt över sin prestation som den hittills gjort och att barnet inte ser något tak för hur långt den kan nå i sitt balanserade. Så fort detta barn stöter på svårigheter när den balanserar kommer den bara att prova på om och om igen tills den klarar det och se utmaningen som utvecklande och lärande. Det sista detta barn kommer att göra är att lägga av och tro att den inte kan bli bättre på att balansera.

 

Nu går det ju inte alltid till så här i verkligheten, men det är värt att tänka på vad man säger om man vill motivera någon till vidareutveckling. För du kan översätta detta till nästan allt: matematik, cykla, lära sig fingersättningen på tangentbord, läsa runskrift och så mycket mer!

 

Så klart finns det många fler nyanser och jag kommer säkert att återkomma till vissa saker som har med GRIT att göra igen.

 

Om man är intresserad av att lära sig mer om GRIT kan jag verkligen rekommendera att läsa:

“Mindset” av Darol Dweck, en av de främsta experterna på GRIT, som är professor i psykologi vid Stanford University.

Två andra bra böcker som delvis handlar om GRIT är “Gör det bättre själv om du kan” av Johan Fallby och “Skapa talang 2.0” av Kristian Persson och Peter Svensson.